Höstens ungdomsböcker 2012 från Rabén & Sjögren

2012-06-19 11:04 | Rabén & Sjögren

Höstens ungdomsböcker 2012 från Rabén & Sjögren

Skuggan - Petrus Dahlin och Lars Vasa Johansson

Läsarålder: 12-15 år. Utkommer i september.

Skuggan är en bok om hämnd, kärlek, voodoo och att rädda någonting större än sig själv.

En dag ser Ruben något röra sig inne i det tömda hyreshuset mittemot. Någon utför märkliga ritualer i den övergivna lägenheten. Där träffar han Skuggan, en tonåring på flykt från en tusenårig västafrikansk konflikt. Ett krig mellan två klaner som bekämpar varandra med voodoo. Ruben lär också känna Miranda. Hon är privilegierad, medveten och självsäker, allt det som inte Ruben är.

En häxmästare och hans medhjälpare närmar sig Stockholm. Målet är att hitta den flyende Skuggan. Ruben och Miranda har bestämt sig för att gömma Skuggan och hamnar mitt i den tusen år gamla konflikten. Samtidigt inser Ruben att voodoo kan hjälpa honom att hämnas på sina plågoandar i skolan och kanske även vinna Miranda som han blivit förälskad i. Ruben står inför ett livsavgörande vägskäl. För den som öppnar dörren till voodoons värld och börjar experimentera med magi finns ingen återvändo.

Som om jag frågat - Johanna Lindbäck

Läsarålder: 12-15 år. Utkommer i augusti.

Johanna Lindbäcks sjätte ungdomsroman är mycket efterlängtad feel good-realism med hög igenkänningsfaktor.

Allt förändras den där hösten när John börjar nian. Han har ju förstått att det varit på gång länge, men det är inte förrän den där onsdagen, efter fotbollsträningen, som det verkligen händer. Det är då mamma och pappa berättar att de ska flytta isär. Ett tag bara, på prov, liksom. Men hur länge är ett tag? Ingenting är riktigt kul längre. Och bästa kompisen Lucas kan han inte riktigt snacka med längre. Inte sen han blev ihop med Saga. Saga som är Johns barndomsvän, som bor granne med honom, som han alltid har kunnat umgås med utan att det har känts konstigt. Ända till nu. Nu är hon och Lucas ett par och John är typ jordens ensammaste.

Mellan dig och dig - Katarina Kieri

Läsarålder: 12- 15 år. Utkommer i augusti.

Ingen kan som Katarina Kieri skildra det outsagda med sådan skärpa. Ingen kan som Katarina Kieri sätta fingret på känslor man bär men inte själv förmår formulera.

Tora är sjutton år. Hon har knallblå skor och en mamma som har stuckit med en gris. Hon har en pappa som borde skaffa sig ett lexikon och en vän som heter Ivar. Hon önskar att hon kunde ta sig förbi Ivars tystnad och in i hans hjärta.

Hon bär på längtan och besvikelser. Hon är klarsynt och förvirrad. Hon är stark och sårbar. Hon färdas genom en höst som så småningom blir vinter. Längs vägen finns också lilla Minna med sin pinne, Jonna som hon har knarkat omogna vinbär med och bibliotekarien Sven som drar handen genom sitt rufsiga hår.

Onda krafter i Sollentuna - Coco Moodysson

Läsarålder: 12- 15 år. Utkommer i september.

Coco Moodysson är känd för sina seriealbum Aldrig godnatt, Coco Platina Total Titan och Jag är ditt fan in i döden. Hennes enkla, avskalade stil har hittat många fans. Enkelheten är en del av hennes punkattityd. Nu debuterar hon som ungdomsboksförfattare med en lakonisk berättelse om några vilsna individer, en varghund, ett par rullstolar och en mystisk präst. Originellt, sorgligt och mycket roligt om ensamhet och otippad vänskap!

Den sista utvägen - Karina Berg Johansson

Läsarålder: 12- 15 år. Utkommer i augusti.

Svensk byskräck när den är som bäst! En bladvändare full av stormiga nätter och mystiska varelser, av varm äppelpaj och gulliga gummor, av skrämmande varningar och obehagliga hot, och så en kärlek som kan övervinna allt. Första delen av två.

Julies mamma dör i en olycka och Julie får flytta till moster Henrietta, en moster hon aldrig har hört talas om. När Julie anländer är det som om alla har väntat på henne. Tillvaron blir än mer obegriplig när mer än en kille i skolan vill bjuda ut henne - hon som var en grå mus förut. Förmodligen borde Julie bry sig lite mer om att en främmande röst ringer och varnar henne för byn och dess befolkning i stället för att oroa sig över vem av killarna hon ska välja. Och hon borde bli mer orolig när hon hittar ett foto på sin mamma som ung tillsammans med en av dem.

Kurt Cobain finns inte mer - Hanna Jedvik

Läsarålder: 12- 15 år. Utkommer i augusti.

Det är 1992. Första skoldagen på gymnasiet och Lovis och Alex hittar varandra så som man bara gör när någon totalt förstår en för första gången. Båda älskar musik och de skapar sitt eget universum dit ingen annan släpps in. De bakar scones, pratar musik, fikar, hänger, pratar ännu mer musik och om hur världen borde vara. Alex är så vacker att Lovis nästan dör. Alex älskar Lovis också, men som vän. Han dras till killar. Men hur nära de än kommer varandra är det en del av Alex som förblir en gåta. Till slut blir det ohanterbart. Vad gör man när den man älskar mest bara glider iväg i nedstämdhet och inte går att nå?

Only väg is upp - Emmy Abrahamson

Läsarålder: 12- 15 år. Utkommer i september.

Hjärta, smärta och extra mycket humor för 15-åringar! Filippa Karlsson är på väg! Mot London, mot frihet, mot att bli vuxen och förverkliga sina teaterdrömmar. Men London är en stor och tuff stad med skumma hyresvärdar som skriver Felipe Calzone istället för hennes riktiga namn på kontraktet. För att inte tala om okända och ökända rocksångare som lurar flickor med att de har drömt om just DIG i flera månader. Men London är också en stad där man kan hitta vänner för livet och där drömmar faktiskt kan gå i uppfyllelse.

Only väg is upp är första delen i en trilogi om Filippas öden och äventyr i London.

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn - Ransom Riggs

Läsarålder: 12 - 15 år. Utkommer i augusti.

Omständigheterna kring hans farfars död tar Jacob till en avlägsen ö utanför Wales kust och de fallfärdiga ruinerna av Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. Bland dess övergivna rum och ekande korridorer inser Jacob att barnen från hans farfars skrönor kan ha funnits i verkligheten. Att de måste ha varit mer än bara märkliga - kanske till och med farliga. Men framförallt står det klart: De underliga barnen är fortfarande vid liv. Illustrerad med egendomliga vintagefotografier är Miss Peregrines hem för besynnerliga barn en nervkittlande skräcksaga som kryper in under skinnet och stannar där - länge.

Fler böcker från höstens utgivning 2012 hittar du här.

Är du journalist och vill ha recensionsexemplar? Kontakta Emilia Holmqvist: emilia.holmqvist@rabensjogren.se

För mer information och kontakt med upphovsmännen, kontakta Karl Thorson: karl.thorson@rabensjogren.se

I vårt pressrum på www.rabensjogren.se finns bland annat omslagsbilder och författarporträtt att ladda ner.

 


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk